School: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Cork
Éamonn Mac Suibhne

1. Bhí fear amuigh sa choill lá, ag sealgaireacht agus do bhuail an fhiach dubh uime. D'iarr an fiach dubh air gan a gheárrcaig féin a mharbhú in aon chor. "Cad é an dath iad" ars an sealgaire. "Siad na h-éin is gile sa choll iad" ars an fiach dubh. Bhí an fear ag lámhach leis i rith an laé agus níor lámhaig sé aon éan gheal. Um thráthnóna, bhuail an fiach dubh uime agus d'fhiafruig sé de cad a bheir do a éin a mharbhúghadh. Dubhairt an fear nár mhairbh sé aon éin gheal ach gur mhairbh sé na h-éin dúbha. "Ná fuil fhios agat gur gheal liom-sa mo gheárrcaig féin" ars an fiach dubh. Deirtear ó shoin gur geal leis an bhfiach dubh a geárrcaig féin.
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Cork