School: Inis Arcáin, Dún na Séad (roll number 14065)

Gneeves, Co. Cork
Risteárd Mac Carrthaigh

1. Fadó bhí ceathrar clann deag 'na gcómhnuidhe san Dúna, agus sé an ceard a bhí acu ná ag déanamh báid.
    Dheinidís báid cun dul go Sasana Nuadh agus tháinig gach rud a bhí ann ó Inis Arcáin. Dheinadh na daoine na téadracha, na seolta, agus an obair iarainn. Ins na báid a deineadh annso, bhíodh na fir agus an captaoin ó Inis Arcáin leis.
    Cecelia Ní Chonchúbhair
    Farranacoush, Co. Cork
  2. Ins an Droch-Saoghal nuair a bhí na prátaí bainte ag na feirmeoirí, théigheadh na daoine ag rómhar arís ag lorg aon prataí a bhí ins an talamh. Ar an am cheadhna tógadh na Protastúnaigh anairthe go dtí na daoine ocracha agus tugad síad go dtí na Caitealach é dá n-iompóchaidís óna gcreideamh. Bhí níos mó na míle duine ar an oilean an t-am sin, ach níor thóg aon duine aca an anairthe. Bhí tighanairthe ( soup house ) in aice mo thig-se.
  3. (1) " Tráig an Tobar " is eadh an ainm atá ar tráig i naice mo thig-se, mar tá tobar innte.
    (2) " Tráigh na Cloiche " is eadh tráig i naice " Tráigh an Tobar ", agus tá an ainm sin air mar tá sé lán de chlocha
    (3) " Point an Iascaire " iseadh point i naice Tráigh na Bráithre agus tá an ainm sin air ma bhíodh na fir fadó ag iascaireacht ann.