School: Inis Arcáin, Dún na Séad (roll number 14065)

Gneeves, Co. Cork
Risteárd Mac Carrthaigh

1. Naomh Pátrúin an Ceanntair.
    (a) Tá sean-séipéal i gCladach agus deirtear gurbh é sin an séipéal a bhí ag Naomh Móna. Tá ceithre fallaí an tséipéil le feiscint fós agus tá na céimeanna a bhí ag dul suas go dtí an altóir ann leis. Deireann cuid des na daoine go bhfuil Naomh Móna curtha i gCill Móna theas in áit ar a tugtar "Tobar na Scoile" atá suidte ar thaobh Coinne Big. Níl fhios ag aoinne cad é lá a féile. Níl aon ainm Móna ar an oileán anois. Bhí ceann amháin annso bliadhain ó shoin ach níl sí ann anois.
    (b) St. Móna is the patron saint of Sherkin. She was born in North Kilmona which was named after her. South Kilmona is also named after her. There was a church in
    Languages