School: Inis Arcáin, Dún na Séad (roll number 14065)

Gneeves, Co. Cork
Risteárd Mac Carrthaigh

1. Seana-Chéardanna
    1. Déanamh ciseán a b'eadh an príomh céard a bhí ag daoine an oileáin seo fadó. Do Fhásadh siad a lán gad ar a bhferimeacha, agus nuair do fhásadh siad suas bhaineadh siad iad le corán. Annsan an fhad is a bhí siad righin dheinidís na ciseáin leo. Chuiridís na gaid fada síos san talamh agus annsan chasaidís na gaid eile as a dtimcheall go dtí go mbíodh an ciseán árd go leor. Céard an-mhaith a b'eadh déanamh ciseán an am sin mar bhí siad an-dhaor agus fuair na daoine a lán airgid san slighe san.
    D'úsáideadh na ciseáin cun aoileach do tharraing go dtí na guirt, agus cun prátaí agus glionraigh do choimeád beo. Ní dheineann na daoine aon ciseáin anois mar níl eolas ag na daoine atá annso anois conas a deintear iad
    2. In Sherkin about forty years ago the farmers kept sheep. The sheep were sheared twice a year and the wool was spun. It was then made into thread called "yarn" and some of it was converted into frieze and flannel. Any of the wool, frieze or flannel that was not consumed was sold. This trade was carried on until the creameries were built. The
    Languages