School: Inis Arcáin, Dún na Séad (roll number 14065)

Gneeves, Co. Cork
Risteárd Mac Carrthaigh

1. An Chuigeann
    Úsáideadh an chuigeann annso dachad bliadhan ó shoin. Bhí gach ceann acu déanta d'adhmad. Dhein na daoine féin iad. Bhí clúdach adhmaid ar a bárr agus poll mór ins an gclúdach. Bhí loinithe ag dul síos go dtí bun na cuiginne agus ar deiread na loinithe bhí píosa mór adhmaid ar a tugadh beater. Naoi nó deich ngalúin uachtar a chuireadh isteach sa chuiginn. Bhíodh an chuigeann san an-thriblóideach d'oibriú. Nuair a bhíodh na daoine ag déanamh an ime b'éigin dóíbh an loinithe do chasadh mór thimcheall i bhfáinne, nó d'oibriú leis na lámha. Dá dtagadh duine isteach nuair bhíodh siad ag déanamh an ime thugadh siad cabhar dóibh mar dheireadh ngoidfí an t-im muna dtugadh an chabhar san.
    When the butter making a certain a certain colouring substance was used to take away the pale colour and give it a yellow appearance.
    During the summer months it was necessary to wait up until the early hours of the morning for to make the butter. The wells used go dry and the days were too warm to keep the butter solid. At about three o'clock in the