Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Cork

Is deas mar a rínnchainn an mhian sa Scotch
    Ní deise na rínnchain Isle of Man.
    Agus eirigheann mo chroidhe chómh hárd leis an ngaoith
    Nuair a rínnchainn sí síos agus aníos liom ais.

Do bhí an long ina radairch an uair sin agus do thug sé lá agus oidhche gan biadh gan deoch, acht é ar an cnoch i fairre uirthi. Do thóg an namaidh an tobhach. Fear solais a bhí i dTig an tSoluis i gCléire san aimsir sin do dhein an spiereacht.
    Bhailig: Maire Ní Drisceóil, Cumolán Thuaidh
    Fuaireas ó: Ciarán Ó Drisceóil, Cumolán Thuaidh
  2. Do bhí bád ag dul amach le iasg ó Fiall Cua fadó, agus bhí fear suibhail ar fudh an Oileáin an aimsir ceudhna, agus do theasthuig uaidh posáisthe d'fágailt amach go dtí an mór-tír sa bádh seo. Do bhí mála mór éisg aige dhá tabhairt amach roimhis. Fear ana thana-chuiseach a beadh é, agus do chuaidh sé isteach sa bhád gan cead gan cómhairle.
    Do chuir muinnthir a bádh a cómhairle i gceann a chéile gurabh bhfearr é do chuir amach as an mbádh, é féin agus a mhála, mar go raibh an bád ró dhaoin. Dubhradar leis bheith amuig as an mbádh, acht dubhairt sé leó na geobhadh sé amach aisti. Fear dall, dána a beadh é agus ní raibh aon tuisghint ar bádh ná ar fairrgeóirtheacht aige.
    Pé sgeul é, do chaitheadhar amach é féin agus a mhála. Do tháinigh sé ar a dhá ghlúin annsan as cómhair muinnthir a bháidh, agus do tosnuig sé ag easghainibh ortha. Acht ar seisean:-
    "Strím ó'n dTigearna orraibh, a bhriseadh bh'úr gcrann, gan iasg in bh'úr líonthaibh ó Nodhlaigh go Samhain, acht spíarluinghe liatha agus
    Máire Ní Drisceóil
    Comalán, Co. Cork