School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    mile siar uaidh. Níl siad i radarc a chéile mar tá cnocán eadtorra. Táid araon cruinn. Tá sort claidhe cré timcheall ar Lios Tullaighe ach níl aon nidh ag fás ann ach ráithineach ach tá crainn móra ag fás timcheall Lios Cinn Eich. Tá cuid maith aca ag meath le déanaighe.
    Ní fheadar an bhfuil Poll ionnta nó ná fuil mar chuadhas fé'n a dhein lá is dubhairt fear aosta liom dul abhaile ná raibh sé ceart ag mo leithéad-se dul in-aice le aon liosachán agus d'fhilleas abhaile. Níor treabadh an lios sin riamh.

Timcheall ceithre fichid bliain ó shoin bhí bean Pósta igCill Mic Ciarain is do cailleadh a fear, is do phós sí aírís igceann cúpla blian. Bhí sí féin agus an tarna fear ag dul go h-aonach am marbh na h-oidhche agus nuair a bhíodar ar an mbóthar fé bhun leasa Tullaighe do chualadar an fothrom go léir ag teacht 'na gcoinnibh ar an mbóthar. Do Phreabadar isteach thar chlaidhe ba ghoire dóibh gur tháinig an t-socraid marcach agus capall iallaithe gach aon dá chapall in-aonacht. Do chasadar suas isteach sa lios is leanadar mar sin ar feadh tamaill móir don oidhche agus bean mar cuileóg ag gach aoine riamh aca, go dtí an duine deirneach. Bhí sé sin tamaillín siar ón gcuid eile gan cuileóg gan compánach is d'iompaidh an liath san mbeirt abhí
    Mícheál Ó Cúrnáin
    Málainn, Co. Kerry