School: Leitir (roll number 15668)

Letter East, Co. Kerry
Tomás Mac Eóin

1. (continued from previous page)
    9. Braitlín bán do thairing thar páirc(h) do cómharsain figil lae Bealtaine, creid na sean-daoine dá ndeineadh aoinne é sin, go dtógfhadh síad ádh an duine go léir leo.
    10. Má théigheann duine isteach i dtig na mbíonn cuigion dhá déanamh ní cheart dó dul amach gan é bhualadh, mar do creid na sean-daoine go dtógfhadh siad an t-ím leo.
    11. Creideadar leis nár cheart aon éadach nua a chaitheamh ag dul ar thórraimh, agus chreideadar dá gcaithidís go dtagadh an bás ortha go luath.
    12. Creideadar go soinseálach an t-uisge go dtí fíon Oidhche Nodlag Beag, agus má’s fíor íad chuaidh beirt fhear mach cun chuid de a thabhairt isteach, agus ní fuareadh tásg ná tuairisg ó shoin ortha.
    13. Tá saghas éin ann ar a dtugtar an Mag, agus nuair a chídheann duine ceann achu i n-aonar, deireann síad go mbeidh an t-ádh leo ar feadh na mbliadhna, agus nuair a chídheann síad dhá cheann i dteannta a chéile, deireann síad go mbeidh mí-ádh ortha, agus nuair a chídheann síad trí chínn i dteannta a chéile, deireann síad go mbeidh duine éigin chun pósadh agus nuair a chídheann síad ceithre chínn i dteannta a chéile deireann síad go bhfuil gaol díobh chun bás d’fhághailt.
    Siobhán Ní Churnáin a sgríobh
    Siobhán Bean Uí Curnáin (50) d’aithris.