Scoil: Doirín na nDamh (uimhir rolla 5348)

Derreenneanav, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Shúilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abhaile é, ach má thug, níor las na níor aidhn an t-adhmad a bhí ann, gurbh' eigean díobh é chur amach mar a fuaireadar é. Ceap na fir úd annsan go mbeadh mallacht úathbásach ortha ar feadh a saoghal, toisg an crann beannaigthe do chearrad, ach ní raibh.

2) Ó thosnaig na planndálaidthe in Éirinn do bhíodh tighearnaí talmhan Sasanacha 'n a gcómhnaidhe sa cheanntar seo. Do dhíbhrigheadar na Catoilicig agus thóadar an talamh isteach 'na lámaibh féin; uaireanta do bhíodh na gaedhil mar tionoíntí acha agus uaireannta eile mar sglábhuidhthe.
    Bhí dhuine amhain des na tighearnaí i seilbh na talmhan atá timpal ar Loch Eas Caoimh. Bhí an talamh fliuc ann agus theastuig úaidh feabhas do chur air. Uime sin do cuir sé iacaibh ar na gaedhil dígh a dheanamh ó'n loch síos go dtí an bfairrge, chun an loch do taosgadh. Tuarasdal ar bith, níor thug se dóibh, acht bhí ortha an obair do dhéanamh. Do rinneadar é pé sgeal é. Chúaidh an tighearna maidin imbáac chun an díg do bhreathnú, agus cad a bhí le feisgint aige? ní raibh díg ar bith le tabairt fé ndeara, ach an loch chómh lán is a bhí sé riamh. Bhí sé ar dearg-
    Askive Lough, Co. Kerry