School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Tá tig inache Neidín, agus tá fuil ar lich an dorais. Fadó do bhí troid ar bótharín inache an tig. Bhí an troid san ann nuair a bhí na Sasnaigh ag marbhú na sagairt. Nuair a bhí an troid ar súbhal, do tháinig sagairt an slige. Cuaidh ceann d'os na sasnaig in diaidh an sagairt, agus do mairbh sé é nuair a bhí sé ag dul isteach lich an dorais. Bhí bean Uasail na chomhnuidhe san tig sin in diaidh, agus do bhí an fuil ar al leach.
    Annsan thóg sí amach an leach sin, agus cuir sí leach nuadh isteach, agus tháinig an fuil ar an leach nuadh arís. Tá an fuil le feicint san leach fós.
    Síghle Ní Shúilleabháin