Scoil: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. 15. Bhí bean ag fághail bháis sa láithreach agus bhí sort Púca i colras a leigheasadh daoine aon lá abháin. Bean i Néill abainm di. Chuaidh an fear go dtí a thig mar bhí a bean breoite. Dúbhairt an Púca leis má leigsfaí ano[is?]ná geobfhadh sí bás inaoncor. Nuair a cuaidh an fear amach ar maidin bhí an bainne lán de fhuill.
  2. 16. Bhí bean ag dul cun pósadh go dtí an fear sin. Dúbhairt an fear leis an caillin an raibh sí ábalta cun snáth a sniomh agus ní raibh sí ábalta é a dhéanamh inaonchur ach dúbhairt sí go raibh. Do posadar agus bhí a lán olainn ag an fear agus cúaidh an fear amach aon lá ag obair. Bhí alán olann aici cun sniomh. I lár an lae thánaig bean isteach agus dúbhairt sí leis an caillin an raibh olann aici. Dúbhairt sí go raibh. Dúbhairt an bean ansan "túbhair dom é " agus dúbhairt sí leis ansan cun a ainm do athain nuair a thagadh sí arís. Aon oidhche bhí an caillín ag tamáint na
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan