School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Bhí sidheóg ann fadó agus bhí brontantas aici le thabhairt uaithe agus ní raibh fhios aice cén duine is mó a thuillfeadh é. Oidhche amháin bhí stoirm mhó agus báisteachann gléas sí í féin suas i sean éadaigh a bí stróiceacha agus chuaidh sí amach go bhaile mór cicínt. Tháinig sí go teach mór. Bhuail sí ar an doras agus doscail fear é. Bhí culaith breág eadaigh air. Fear an tsaidhbhir abeadh é. D'íarr sí loistín na h-oidheche air act níor thug sé dó é agus dubhairt se leí imeacht ón dorad go tapaidh.
    Dimthigh sí leí agus thainig sí go teach beag a bhí ar an taobh eile den t-sráid agus bhuail sí ar an doras. D'oscail fear an tighe é agus cuir sí fáilte roimpí agus dubhairt sé leí a theach isteach agus i féin a tríomú leis an teine
    Máire Ní Aodhagáin
    Cill Bhríde, Co. Mayo