School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Tagann Aoine an Chéásta chuile bliadhan ach ní thagann sé an dáta céadhna gach bhliadhan. Tugtar omós mó don lá sin mar sin é an lá a céasadh ár Slanuightheóir ar Sliabh Calvarí.
    Bíonn na daoine ag déanamh turas na croise an lá sin ó mhaidin go dtí an oidhche. Um trathnóna teigheann an sagairt thart ó phictuir go pictuir ag déanamh turas na croise. Annsin sgrudhatar na daoine go mór mhór nuair a cuimhneann siad ar an gcaoí a bhfuair ár Slánightheóir bás ar an gcrois.
    An lá sin bíonn an Altóir gléasta in dubh ar fad in onóir do Íosa Chríosta agus is iomdha duine a mbaineann sé gol as.
    Áine Ní Shomacháin
    Cill Bhríde, Co. Mayo