School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Tá go leor ainmhidhthe allta ins an áit seo. Is aid na coiníní, girrfidhthe, sionnaigh, na h-easóga.
    Ainmhidhe an-bheag iseadh an coinín act tá sé an-ghlic ar fad. Itheann an coinín cabáiste agus tá sé indhan sgrios mór a dheanamh air. Mairbhuigheann na daoine na coiníní agus díolann siad iad agus gheabhann siad airgead orra.
    Ainmhidhe an-ghlic is eadh an mada ruadh. Tagann se san oidhche agus goideann sé gach rud is feidir leis. Goideann sé na lachann agus na cearca agus mar sin ní mhaith leis na daoine é. San Earrach nuair a bhíos n h-uain óga ann. Tagann sé san oidhche nuair bhíos gach dhuine ina gcodhladh agus thugann sé leis a bhíos ag teastáil uaidh.
    Ainmhidhe an-bheag is eadh an easóg freisin. Bhíonn go leor
    Eibhlín Ní Fhinn