School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Bhí sean-fhear bocht ann uair amhain bhí sé ag siubhal ó áit go h-áit ag iarraidh deirce. Lá amhain tháinig se suas go dtí teach mór deas. Bhí tart mór air chuaidh se suas go dtí an teach agus chuaidh sé isteach. Diarr sé deoch bainne ón mnaoí act ní bfhuair sé é agus bhí fiche bó ag muintear an tighe.
    Chonnaic sé teach beag annsin agus chuaidh sé suas go dtí é. Diarr sé ar deoch bainne ar an mna "Muise níl agam aca braoinín beag bainne anois mar níl aon bó agam act geobhadh tú é agus failte. Fuair se an deoach agus dól sé é agus (dól) nuair a bhí sé olta aige dimthigh sé.
    Nuair a deirigh an bean ar maidín amáireach céard a chonnaic sí act bó agus dath glas uirthí bhí athas an domhain ar an bhean agus
    Brighid Ní Ghiubúin
    Séamus Mac Giubúin