School: Tír na Cille (roll number 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. Galway
Teachers:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (continued from previous page)
    an capall marbhugadh agus chuir sé adhmad an tighe sa gcairt agus cuir sé na mná feasa agus an capall os a chionn. Tarraing sé an chairt abhaile leis annsin, agus thug a mháigistir buidéal beag dhó leis an gcapall a leigheas.
    Bhí sé ag obair dhó ar feadh sgathamh eile agus chuaidh an máigistir chuig an bfear glic le comhairle a fágháil uaidh leis an mbuachaill aimsire a mharbhughadh. Dubhairt seisean a rádh leis dul chuig an aonach lár na bhárach agus saighdúirí le gunnaí a bheith istigh i gcoill ar thaobh an bhóthair. Chuaidh sé chuig an aonach lár na bhárach agus nuair a tháinig sé go dtí an choill dairigh sé na pileuracha acht cheap sé gur clocha sneachta a bhí ionnta. Chonnaic sé na saighdúirí annsin agus rug sé ar an gcapall agus bhuail sé an chéad iarraidh ar a mháighistir féin. Bhí ag marbhughadh na saighdúirí eile agus an chuid nár mharbhuigh sé chuir sé sgapadh ortha. Is beag nach raibh a chapall marbhughadh aríst agus d'fad sé annsin í agus dubhairt, "bíodh an diabhal aicí." Chuaidh sé abhaile agus bhí faitchíos ag bean a mháighistir roimhe agus thug sí málaí ór dhó agus fuair sé an buidéal a leigheas an capall agus leigheas sé é féin leis. Annsin chuaidh sé abhaile agus bhí sé féin agus a bhean saidbhir uaid sin amach
    AT0650**: The Strong Youth
    Nóra Ní Catháin