School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    g siad. Céard a bheadh roimhe ag an gcros bhóthar acht Art agus Meart. D'fhiarfruigh síad de a raibh an uisge aige agus dúbhairt sé go raibh ó ar siadsan nár laga Dia thú. Do bhí teach ósta ar taobh cros-bhóthair. Thug siad iseach ins teach ósta é agus thug ól dó, gur siad ar meisge é. Annsin ghoid siad an buidéal uisge uaidhe agus chúaidh siad abhaile. D'ól an tathair an buidéal agus ba gheárr go raibh sé go maith. Nuair a tháinig síad abhaile d'fhiafruigh an athair cá raibh Ceart. Dúbhairt síadsan go raibh sé ar meisge ins an teach ósta. Nuair a tháinig sé abhaile cuireadh ina sglábhiaidhe é ag obair do'n chuid eile. mhair sé mar sin ar feadh earnáil fhada. Nuair a dhúisigh an bainríoghan chonnaic sí go raibh an claidheamh an buidéal agus an builín imighthe. Annsin chuir sí fios ar an eascoin agus d'fhíafruigh sí dí a raibh éinne ann ó thuit sí ina codladh. Dúbhairt an eascoin go raibh. O arsa an bhainríoghain fúair mé boladh an Éireann. D'imthígh
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Seán Ó Flaithbheartaigh