School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Bhí spailpín ann úair amháin agus chúaidh sé soir go Co. an Chláir ag obair. Ar a bhealach sóir dó casadh Múighneach dhó. Ar ndóigh bhí an láighe ar ghúalainn an spailpín agus bfurasta aon mhuihneach aithneachtáil gur spailpín a bhí ann. Bheannuigheadar dhá chéile i dtosach. Annsin d'fia? an Muighneach dón spailpín cé mhéad a bheadh s? iarraidh sa tseachtmhain. Dinnis an spailpín sin dhó. Rinneadh an margadh.
    An chéad oidhche fúair an spailpín a bhéilidhe go maith. Ach úaidh sin ama? ba é a chuid dón ghé a mhéir do leagan uirthí. Ar madin lár na bháireach shúidh lánamhain an tighe uilig ag an mbord inéinfeacht lus an spailpín. Ní rabhadar ach ina suidhe ag an mbord, nuáir a deírigh fear an tighe ón m-bord agus dubhairt, "Ta mé féin sáthach agus tá mó bhean sáthach agus duine gan náire nach mbeadh sáthach. Dúrigheadh an spailpin bosch? ó na bhéile agus thíocfadh sé amach ag obair. Chúile lá agus chúile oidhche bhí an rud
    AT1363: Tale of the Cradle
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging