School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. Sgéal.
    Bhí fear ann fadó agus bhí aon inghean amháin aige. Lá amháin chuaidh sí go dtí an sgoil agus nuair a tháinic sí abhaile bhí droch sgéala roimpe.
    Bhí a máthair básuighthe agus bhí fhios aice go maith cen saoghal a bhí in dhán dhí uaidh sin amach. Bhí sochraide mór uirthí Bhí daoine go leór ann as gach áit.
    Nuair a bhí sí bliadhain cáillte phos an t-athair aríst agus shil an inghean go mbéa[dh] droch shaoghal aice fhéin uaidh sin amach.
    Bhí páiste ag bean an fhir ní bhíodh saoghal chomh breágh ag an leas inghean uaidh sin amach.
    Lá amáin bhuail an leas-mháthair í agus d'imthigh sí leí go dtí a sean mháthair. agus dinnis sí a sgéal dhe.
    Dímthigh sí féin agus a leas-mháthair leí go dtí an teach.
    Mharbhuigh siad an leas mhathair agus a h-inghean ní raibh fhios cé a mharbuigh iad.