School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway
Tomás Mac Confhaola

1. (continued from previous page)
    eochair agus chuaidh sé amach agus d'osgail sé an doras agus chuaidh sé isteach ann. Chonnaic sé comhnra leagtha ar an urlár sgannruigh sé nuair a chonnaic sé í. Chuir sé an glas ar an doras arís agus chuaidh sé isteach abhaile. Bhí an mac na shuidhe roimhe D'iarr an t-athair dhe a bhfacaidh sé rud ar bith aréir agus dubhairt sé nach bhfacaidh. Chuir an mac ar a bhróga agus chuaidh sé amach sa sgioból. Chuaidh sé anonn go dtí an chomhnra agus bhain sé an clár dhe. D'fhiafhruigh sé den bhean a bhí innte a raibh sí na codhladh agus dubhairt sí nach raibh. Dubhairt sé lei éirighe suas. Rug sé ar ghualainn uirthe agus thug sé isteach abhaile í. Chuaidh sí siar sa seomra nó go raibh an bricfeasta réidh. Tháinic sí aniar annsin Dith sí agus d'ól sí a d'óthain. Nuair a bhí sí réidh dubhairt an mac lei a dhul abhaile go dtí a h-athair agus a máthair agus dubhairt sí nach rachadh. Dubhairt an mac léi go rachadh sé fhéin ann agus dubhairt sí leis go bhféadfadh sé. Thug sé leis an capall agus d'imthigh sé leis nó go dtáinic sé in gar do'n teach. Chonnaic sé an corp agus an t-sochraide ag dul soir an bóthar. Tháinic sé anuas de'n chapall agus d'fhágaidh sé san bpáirc é. D'fhiafruigh sé de na fir a leigfheadh siad faoí an gcorp go ceann tamaill é agus dubhairt siad leis go leighfheadh. Chuaidh sé faoí an gcorp agus nuair a bhí sé tamall fútha bhuail sé anuas faoí an mbóthar í, rinne sí torann mór. Bhí faithchios ag cuid aca roimhe. Bhí siad ag ceapadh gur taibhse a bhí ann. Chuaidh sé fútha aríst agus ní túisge a bhí sé fútha ná chaith sé anuas
    Bríghid Ní Niadha
    Mícheál Mac Fhualáin