School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. Galway

ariamh roimhe sin.
    "A bhfuil aon cheird agat" adeir siad.
    "Tá" adeir mac an Rí, tá mé go han-mhaith ag deasú claidheamhana.
    Is tú a theastuigheann annseo adeir siad.
    Thosuigh siad ag caitheamh claidheamhte aige agus budh ghearr go raibh siad chomh nua is bhí siad ariamh.
    Faoi cheann cúpla lá bhí árd-mheas air, ag na Cailleacha Dubha, agus fuair sé eochair chuile sheomra san teach. D'fhan sé seachtmhain in-aoinfheacht leis na Cailleacha Dubha.
    An oidhche seo thug sé leis an claidhaimh, agus bhí na Cailleacha 'na gcodhladh.
    D'osgail sé an áit a raibh an chlaidheamh istigh acht bhí lochlann [!] geal ar fuaid na háite agus dhúisigh sé duine de na Cailleacha Dubha.
    Dhúisigh sise an chuid eile agus lean siad mac an Rí.
    "Cé'n sórt gaduidhe bó nó caorach thusa adeir siad, nó céard a bhí dúil agat a dhéanamh ár gclaidheamh soluis bhreágh a ghoid uainn."
    "Muise ní gaduidhe bó ná caorach mise adeir sé, acht mac Rí ó'n Domhan Thiar, agus d'innis sé an sgéal ar fad dhóibh".
    "Muise má's mar sin atá an sgéal agat-sa ní bheidh do bhás orainne", adeir siad, acht cuirfidh muide fá gheasaí thú gan an dara h-oidhche a codhladh ar aon leaba ná an dara béilidhe a itheadh aon [!] bhord nó
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Siúbhán Ní Ráighne