School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

i n-aice na Gaillimhe agus cuid eile aca thiar i gConamhara.
    Tá teach mór Pairc an Leamhain i n-aice le Uachtarárd. Mhair an duine deireannach do na Flaithbeartaigh annsin go bhfuair sé bas suim bheag bladhannta o shoin.
    Bhí caislean ag Ruadhraí Ua Flaithbeartaigh i Mágh Uilinn acht measaim nach bhfuil an bun trá le feiceál ann anois. Bhí teach mór eile ag na Flaithbeartaigh i nEochara taobh o dheas do Loch Lonán.
    Bhí dá chaislean i dTula Caodhaín, Mágh Uilinn gar go leor dá céile. Tá sceul ag na seandaoinibh gur mhair beirt drifiúr ins na caisleanacha seo. Níl aon cheo fagtha do cheann agus leag Stoirm (Oidhche na Gaoithe Moíre) leath an chinn eile. Níl sé an-fhada ó Loch Coiribh. Duine do na Concubairí an duine deireannach a bhí ann 1641.
    Tá teac mór an Rosa ann fós. Cheannuig an Leabhasach (?) é tamall o shoin agus rinne sé suas é. Doigheadh é in a dhiaidh sin acht rinneadh suas é airíst.