School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Tá carn cloc i gCarn Dola, i bparóisde Uachtaraird. Tá an carn ann fós ar bharr chnuic. Níor chuala mé aon sceul faoi. Nil a fhios ag einne cé tá curtha ann.
    Tá go leor carn mbeag le feiceál ar thaobh an bhothair ar an gcrois bhothar ó Corr ? Sealastrum go Bothar na Coille Móire. Nuair a bhíos socruid ag dul thart fagann siad an corp sios agus cuirtear cloch eile le ceann do na cairn. Nil aon scéul ag baint leo nu an fáth go cuireadh suas iad.
    "Cuirfidh mé cloch ar do leacht"
    Ní maith le duine é sin a cloisteáil.
    Sórt droc mheas é.
    Bhí carn beag cloch curtha ar uaigh Ribéird Mhairtín (Mac le Nimble Dick) agus bhí crois adhmaid air scór bladhain o shoin, acht tá scéul faoi seo sa leabhar seo ag laeth. 42.