School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    bó ag breith. Rinneadh sin, bhí an cú ag an comharsan agus ba ghearr go bhfaca an bheirt aca an mactire ag teacht. Do ghortaigh an cú an mactíre ce go raibh sí féin gortuighthe go mór. Lean an cú an mactíre on mBearna siar go Cnoc na hAille taobh thiar don Spidéal. Bhí an brocais an-láidir, acht dfhan an bheirt fhear ar feadh trí lá ag stocail amach na pluaise. Is dócha go bhfuaireadar congnamh o mhuinntir na háite sin. Pé scéul é deirigh leo an ait a reidhtiú amach agus na mictire a mharbhú.
    Bhí dhá mictire ann, an ceann banndhan agus an ceann feireann acht trí cinn do coileanaibh. Mharbhuigh siad na mictire ar fad. Bhain siad na cloigne díobh agus thugadar go Gaillimh iad ait a bhfuaireadar £5 an ceann orthu. Bhí neart airgid ag fear na mbeithí annsin agus cheannuigh sé beithí eile.