School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    sar eolas aca ar an áit - rud nach raibh ag na Búrcaigh, deirigh leo ealodh uata in a gcuid currach amach ar Loch Coiribh, agus cos níor thogadar as an rith gur shcroiseadar a bPriomh Caisleán i nIar Connacht - Caisleán Achadh na nIubhar.
    Le moch na maidne thug na Burcaigh foghadh ar an gcaisleán. Thainic dream laidir le cuidiu leis na mBurcaigh o Gaillimh, agus d'ionnsuigh síad an caisleán. Níor eirigh leis na Burcaigh an caisleán a thogail acht rinne na Fl. socru leo. Do reir na socruighthe seo bhí Conamara ar fad le bheith ag na Fl. acht go mbeigin doibh admhail go raibh na B. in a maighistrí os a gcionn, agus do bhí orra freisin cios nu cáin d'ioc do na B. chuile bladhain.
    Ar imtheacht abhaile dóibh do na B. chuir an sean taoiseach fios ar a chlann, agus d'innis sé scéal an t-alpluachra dóibh.
    "Teachtaire o Dhia a bhí ann" ar seisean " agus cuirfimid an t-alpluachra beannuighthe ar ar gcuid armas feasta"
    Cuir. Agus tá an t-alpluachra ar Armas na bhFláthartach o shoin.