Scoil: Tobar Ruadh

Toberroe, Co. Galway
Séamus Ó Cinnéide

Ar an leathanach seo

1. Tá talamh ag mo athair agus tá sé roinnte a bpáirceanna agus tugtar ainm ar gach páric. Ta na páirceanna i gClúan - Bárr, Cill -Chonnla, Tuaim agus "Clíadh Aitne" a tugtar ar ceann aca agus is e sin an fáth mar bhí ball agus aitin ag fás inauce leis.
    Tá páirc eile agus "Clais" an t-ainm air mar tá an talamh an-íseal agus sin é an fáth. Ta páirc eile agus "Cnoc n aLeice" an t-ainm ata air mar tá leac mhór ar bhárr aan chnuic agus is uaithe a h-ainmuigheadh an chnoc. Tá páirc eile agus "Mágh Glas" atá air mar tá páirc mhór fhada a mbíonn an féar go h-an glas air seadh an "Mágh Glas."
    Tá páirc eile agus tugtar "Lios an Daill" mar bhí fear dall in a chómhnuidhe ann fadó. Tá páirc eile agus tugtar "Clais an Aifrinn" mar bhí clais mhór ghainimh i súid in a mbíodh na Sagart ag léigheadh an Aifrinn i n-aimsir na bpian - dlighthe. Tá páirc eile agus tugtar "Gleann na GCaorach". Sin ghleann bréagh féarmhar atá idir dhá chnoc. Bíonn
    Cloonbar, Co. Galway
    Cristín Ní Fhinneachta