School: An Cuimín (roll number 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

1. Tá eolas maith ag na daoine tá beo ins an pharóiste seo an dóigh a fuair an pharóiste a h-ainm. Bean darbh ainm Taobhóg a cuir suas teach pobail ins an roilic agus annsin h-ainmnughadh an pharóiste in a diaidh. Bhain na h-Albannaigh teach an phobail seo ó na Catloicigh agus bhí siad ag cur cuirp na n-Albannaigh ins an roilic.
    Am amháin cuireadh corp Albannach ins an roilic agus chuaidh fear síos go dtí an roilic le rud éigin a dhéanamh leis an corp. Ag marcuigheacht a bhí an fear seo agus nuair a thog sé an cómhra amach as an uaighe cuir sé rópa thart uirthí. Ceangail sé an rópa do'n capall agus chuaidh sé fhéin a mharcuigheacht agus chuaidh an capall isteach san abhainn. Nuair a bhí an cómhra istoigh ins an abainn ghearr sé an rópa agus d'imthigh sí leis an tuille.
    Nuair a cualaidh na h-Albannaigh seo ní rabh siad sasta agus ó'n lá sin ní ba mhó ní cuireadh Albannach ins an roilic atá ins an pharóiste seo.
    Tá na sean-fothrach le feiceailt ins an roilic seo go fóill a cuir Taobhóg suas agus níl dadaidh ann anois acht na ballaí fuara follamha. Bhí beirt deirbsuir aici darbh ainm Raithne agus Cara. Cuir Raithne roilic ar bun i gCill Raithne agus sin mar fuair an áit seo a ainm mar tá Cill Raithne. Cuir sí ceann eile ar bun comhgarach
    Kilteevoge, Co. Donegal
    Seán Mac Fhionntaigh