School: An Cuimín (roll number 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

1. Scéal

Bhí bheirt buachaill ann aon uair amháin darbh ainm Seán agus Seón. Rinne siad suas a ninntín a dul ar fastughadh. D'imtig siad maidín amhain ag tarraingt ar mhargadh an t-Srath bán. Rinne siad fastughadh. Thug a gcuid maighistir a bhaile iad tráthnóna. Lá amháin nuair a bhí Seón amuigh ag obair, connaich sé teach mór agus ní rabh duine ar bith na comhnuidhe ann. Diafruigh Seon do a maighistir cad chuige nach rabh duine ar bith na chomhnuidhe sa teach sin. Dubhairt an maighistir leis go rabh taidbhsí ann agus nach dtiocfadh le duine ar bith fanacht ann.
    Dubhairt sé go dtabharfadh sé cúig punnta do da bfanochadh sé trí oidhche ann. Dubhairt Seon go ndeánfadh. An chéad oidhche thainig dhá fear dhéag isteach agus comhnar leobhtha. D'fag siad an comhnar ar an urlár agus bhain siad an clar dé. Thainig fear mór dubh amach as agus thoisigh siad dá bhualadh le suistí acht theip ortha é a chuir amach. Annsin diarr siad ar Seón cuidiú leobhtha, Chuidigh, annsin d'eirigh leobhtha é a chuir amach. D'fan sé ann an dara agus an treas oidhche. An treas oidhche thainig an dhá fear dhéag isteach agus comnair leobhtha. Dfág siad an cómnar ar an urlár. Bain siad an clár dé agus thainig fear mor dubh amach
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Peadar Ó Domhnaill