Scoil: An Cuimín (uimhir rolla 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Is iomaidh rud cruaidh a tharlaidh ins an ceanntar acht tá seo ar cheann aca. Chuaidh dha dearbhathair darbh ainm Ua Gallchobhair amach ag spealadóireacht bhí an lá an-té agus shíl siad go rachadh siad amach ag snámh. Bhí fear eile as baile Chiarragáin agus bhí sé indiadh na preataí luath a bhaint agus chuaidh seisean agus thoisigh ag spealadóireacht cois na habhna.
    Nuair a bhí na Gallchobharaigh ins an abhainn thainig comharsa thart agus le cleas a imirt ortha chuir sé a gcuid eadaigh i bfolach. Thainig siad amach ag cuartú an eadaigh sgairt seisean leo go rabh mná ag teacht an bealach agus rith a bheirt isteach san uisge arais agus chuaidh amach ro fhada isteach go "poll coráil".
    Bhí an tríomhadh fear Mac Aoidh a bhí air, bhí sé indiaidh an chéad trath de na préataí luath a bhaint agus a bhfagail sa tigh ag na mhnaoí. D'innis sé díthe go rabh sé ag dul síos un na t-sratha ag baint féir agus go mbeadh sé arais fa choinne an bhruitín ag an dó dhéagh.
    Pádraig Ó Muighe
    Ailt an tSneachta, Co. Donegal