School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Donegal
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal (continued)

Chuaidh fear isteach i mbaile mór am amháin agus cheannuigh sé péire bróg, comh luath agus bhí siad cheannuighthe age chuir sé na bróga air agus thug sé aghaidh ar an bháile.

(continued from previous page)
    chuirfheadh siad iad ortha arais ar philleadh dhóbhtha arais deánfadh siad an rud ceadhna ach an fear seo cha ndeacháid sé í bhfád gur bhuáil sé a léar mór in éádan cloiche agus bhris sé é. Sgread sé amach leis an bpián ar dtús, ach é gcionn tamaill dubhairt sé leis féin bhí beannacht Dé orm an uair sin nach rábh ná bróga orm ná dá mbeádh bheádh an bárr briste de, agus bheádh na bróga úra millte.
  2. Scéal

Fuair Dómhnaill Ó Conaill cuireadh ó Shasanach dul ar chúairt ná toighe aige. Char le grádh ar bith do Dhómhnall a thug an Sasanach an cuireadh seo dhó.

Fuair Domhnall Ó Conaill cuireadh ó Shasanach dhul ar chuáirt ná toighe aige. Chan le grádh arbith do Dhómhnall a thug an Sasanach an cuireadh seo dhó. Acht mar gheall ar nimh a thabhairt dhó 's é a mharbhadh. Acht fuair an cailín aimsire abhí ag an shasanach fios ar an droch gníomh abhí le deánamh, agus is Éireannach abhí inntí fosta. Bhí an cailín aimsire ins an t-seómhra agus arsa sise le Dómhnall
    " A Dhómhnall Uí Conáill an dtuigeann tú Gaedhilg!"
    " Tuigim a chailín caidé sin is léir dhuit!"
    " Tá an oiréad in do chupa is marbhochadh na céadtaí"
    " Is maith thú a chailín is gheobhaidh tú féirín."
    Cé siud ag tiomáint thart arsa Domhnaill, dheárc an sasanash amach ar an fhuinneóig. Fhád is bhí sé ag amharc amach d'áthruigh Domhnall na cupaí agus dól an Sasanach é fhéín an nimh.
  3. Scéal

Bhí fear ag iasgaireacht cóis fairrge lá. Bhí chuid mhór daoine ag snámh thart fósta. Thárla go bfácaidh an íasgaire fear dá bháthadh.

Bhí fear ag iasgaireacht cóis fairrge lá, Bhí chuid mhór daoine ag snámh thart fósta. Tharla go bfácaidh an íasgaire fear dá bháthadh. Thug sé tartháil air. Chúir sé síos an gaf le na tarraingt aníos, Cáide rinne sé acht an gaf a chuir isteach in a shúil. Tháirraing sé aníos é maith go leór, acht
    AT0155: The Ungrateful Serpent Returned to Captivity
    Seosamh Ó Gallobhair