School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Sgeul
    Bhí fear darbh ainm Pádraic mór i na chomhnuidhe i gCloich-Cheann-Fhaolaidh fad ó shoin agus bhí se de'n bharamhail nach raibh a'n fhear eile ar an tsaoghal a bhí comh hurradhanta leis féin. Chualaidh sé go raibh gabha i nGaoth-Dobair a raibh iomrádh air a bheith ar an fhear a ba láidre a bhí sa pharóiste sin.
    Lá amháin geimhridh chaith Pádraic an srian agus an dialaid ar a bheathadhach, agus siud siar go Gaoth-Dobhair é go bhfeiceadh sé an raibh an gabha ionchurtha leis féin i láidreacht agus i neart. Nuair a tharraing sé an beathadhach isteach na cheardtha, d'iarr sé ar an ghabha cruidhtheacha a chur ar a bheathadhach. Thoisigh an gabha a dheánamh na gcnuidhtheach. Nuair a bhí an chead chrudh deánta agus fóirighthe aige, chaith sé ar an urlár é agus thoisigh sé a dheánamh an dara ceann. Bheir Pádraic ar an chrudh idir an dhá láimh, bhain cupla casadh as agus rinn dhá chuid de. Chaith sé an dá leath ar an urlár ansin, agus dubhairt " Ní dheanfaidh sé sin maith"
    Rinn an gabha an dara crudh ní ba láidre ná an chead cheann agus chaith ar an urlár é agus thoisigh a dheánamh ceann eile. Bheir Pádraic ar an dara crudh agus rinn dhá chuid de mar rinn sé leis an cheann eile agus "ní deanfaidh sin maith acht oiread" ar seisean. Rinn an gabha crudh eile ní ba
    Eoghan Mac Giolla Easboic