School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. An Sgeul

Bhi triúr dearbhrathair ann am amháin. Fuair a n-athair bás agus ní raibh aige acht coillidh chrann le fágail aca. Bhí siad a gabhail a throid fá'n choillidh. Tháinic fear thart agus chuir sé ceist ortha caidén troid a bhi ortha. Dubhairt an chead fhear go bhfuair a áthair bás agus gur fhág sé an coillidh aige-san. Deir an dara fear " Chan agat a dfág sé í acht agam-sa" Deir an tríomhadh fear " Chan agat a dfág sé í acht agam-sa".
    Dubhairt an chead fhear " D'fág se cam agus díreach agam-sa " Deir an dara fear " d'fág sé faoi'n talaimh agus os cheann agamsa" deir an tríomhadh fear " D'fág sé úr agus críon agamsa". Chuir sé ceist ortha cé aca ba shinne.
    Séamus Ó Fíoruisge
    Caoldroim Uachtarach, Co. Donegal