Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí sin ann agus is fada o bhí; bhí fear ann uair amháin agus bhí neart airgid aige. Beirt ingneach a bhí aige; bhí cailín aca ar fostadh agus d'fhan an cailín eile ins an bhaile i gcomhnaidhe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    eadaigh agus chuaidh siad síos an staighre.
    Bhí sé ina codhladh astoigh i seomra leis fhéin agus bhí a chuid airgid i seomra eile. D’iarr Máire ar Shighle dhul isteach ‘un an tseomra agus dhul go dtí an bocsa agus í séic a thabhairt leithe.
    Chuaidh sí isteach agus d’fhosgail sí an bocsa. Goidé do bharamhail a chonnaic sí ach uaireadóir a h-athara agus a slabhra annsin. Thug sí leithe seic agus chuaidh sí amach. B’fhiú céad punta é.
    Chuaidh sí fhéin agus Máire go Dun na nGall chuaidh siad fhad leis na peús agus d’innis ca h-ait a raibh an gaduidhe. Chuaidh siad agus fuair siad greim air. Fuair Máire agus Sighle a cuid airgid mar bhí mile punta; crocadh an fear agus bhí doigh bhréagh ortha o sin amach.
    Sgríobhnór: Bríghidh Ní Dhubhgáin, Cró Phádraig, Clochan Liath
    Sgéalaidhe: Domhnall Ó Domhnaill, Tullaigh.
  2. Scéal

Lá amháin bhí Fionn agus na Fianna amuigh ag seilg. Amach soir fá Dhún Luithce a bhí siad. Bhí caisleán annsin agus bhí cailleach bhréagach ann. Teacht an tráthnóna tháinig na Fianna fhad leis