Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht. Ní rabh aca ach bó amháin ach ní rabh airgead ar bith aca.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    thall i Meiriceá go rabh sé faoi chrann cuilinn a bhí ins na beanna. Tháinig sí fhéin agus fear eile ‘na bhaile agus chuaidh siad go dtí an t-ór ann, ach ní rabh siad ábalta a dhath a fhághail agus b’éigean daobhtha imtheacht mar tháinig siad.
    Nuair a bhí seán ag gabhail arais go Connachta fuair sé bás annsin leis an aocras ar an adhbhar nach rabh airgead ar bith leis le biadh a cheannacht nó d’fhág sé deireadh i bhfolach faoi na beanna, an áit a bhfuil mé ag rádh
    Sin mar fuair Seán Ó Ceallaigh bás i gConnachta ach ní bhfuair aon duine an t-ór ariamh ó shoin.
    Seanchasg:
    Sgéalaidhe: Seán Ó Cinnéide, Cró Bheithe, Clochán Liath.
    Sgríbhnóir: Maighread Ní Chinnéide, Cró Bheithe.
  2. Scéal

Bhí baintreabhach ann aon uair amháin agus ní rabh aici acht aon mhac amhain. Lá amháin thainic buisteóir thart agus d'iarr sé uirthi giota feóla a cheannacht agus ní rabh airgead ar bith ag an baintreabhaigh agus bhí sé iongantach feargach cionnus go dtá

Bhí baintreabhach ann aon uair amháin agus ní rabh aici acht aon mhac amhain. Lá amháin thainic buisteóir thart agus d'iarr sé uirthi giota feóla a cheannacht agus ní rabh airgead ar bith ag an baintreabhaigh agus bhí sé iongantach feargach cionnus go dtáinic an búisteóir isteach chuici agus beir sí ar an tuairním.
    AT1600: The Fool as Murderer
    Anna Bhreathnach