Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear agus bean aon uair amháin agus ní rabh aca ach aon mhac amháin. Ba mhaith leis an athair é a bheith na cearpantóir ach b'feárr leis an mhac é féin a bheith na ghaduidhe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    marbh ag a teach.
    D'imthigh sé agus fhad a's bhí sé ag chur an fhir tháinig an gaduidhe agus ghoid an braitlín. Nuair a tháinig an fear isteach agus fuair sé an braitlín goidthe. Chuir sé ceist ar a mnaoi ca rabh an braithlín. "O," arsa sise, "shíl mise gur tú fhéin a bhí ann agus níor dubhairt mé a dhath."
    bhí an fear feargach ach caidé bhí le deánamh aige.
    Sgéalaidhe; Cait Ní Dhomhnaill, Mín Corbhuic, Croich Slighe.
    Scríbhneoir; Searlas Ó Rabhartaigh, Leitir Catha, Clochán Liath.
  2. Scéal

Bhí fear ann uair amháin ar b'ainm do Mac an Bháird. Bhí Mac iongantach clist agus deirtear gurb é an fear é a ba chliste a bhí ar an tsaoghal ariamh. bhí tighearna talaimh amuigh ag seilg lá amháin ar chnoc taobh amuigh de na Brochacaí. Bhí cú mór leis an tighearna agus cé a casadh dó ach Mac an Bhaird. Shuidh siad síos le na gcomhradh a dheánamh. Bhí an baile ar a dtugtar Leitir anois air a n-amharc. Go dtí an
    Máire Breathnach
    An Airdmhín, Co. Dhún na nGall