Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus ní raibh aca ach aon mhac amháin. Lá amháin bhí an fear ag deanamh cléibh agus d'iarr sé ar an ghasúr a ghabhail amach fa choinne an tsaileóg a bhí amuigh ag taobh an toighe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ghasúr cé a bhí suas ins an teach
    shiubhail siad leo go dtáinig siad fhad leis an tríomhadh teach. D’iarr an diabhail ar an ghasúr fanacht annsin go bhfeiceadh seisean cé a bhí thuas annseo. Chuaidh sé suas agus nuair a chuaidh sé isteach, bhí lán an toighe annsin agus iad ag urnaigh. Nuair a tháinig sé anuas dubhairt sé leis an ghasúr go mbéadh teach pobail ins an ina raibh seiseán ina seasamh, agus gurbh eisean a léighfeadh an t-Aifreann.
    Nuair a rinneadh an teach pobail ba é an gasúr a leigh an t-Aifreann. Lá raibh da raibh sé ag léigeadh an Aifrinn, tháinig an diabhal isteach agus thug sé iarraidh de scian-phóca ar an ghasúr. Thug an pobal iarraidh air. Ach d'iarr sé ortha amharc ar a chuid cos sul a mairbhfheadh siad é agus nuair a d’amharc siad ar a cosaibh bhí crúba bó air agus ba é an diabhal a bhí ann.
    Scéulaidhe; Antoin O Ghachobhair, Áirdmhín, Clochán Liath, 76 bliadhan.
    Scríbhneoir; Brígid Bhreatnach, Áirdmhín, Clochán Liath
  2. Scéal

Bhí fear agus bean aon uair amháin agus ní rabh aca ach aon mhac amháin. Ba mhaith leis an athair é a bheith na cearpantóir ach b'feárr leis an mhac é féin a bheith na ghaduidhe.

Bhí fear agus bean aon uair amháin agus ní rabh aca ach aon mhac amháin. Ba mhaith leis an athair é a bheith na cearpantóir ach b'feárr leis an mhac é féin a bheith na ghaduidhe. Tháinig an lá agus
    AT1525: The Master Thief
    Searlas Ó Rabhartaigh