School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

culaith éadaigh fa chionn bliadhna.”
    Annsin chuaidh ach a’n fear a bhealach fhéin. Ní theachaidh an fear a ba sine i bhfad go bhfacaidh sé fear istoigh i bpáirc ag taobh a’ bhealaigh mhóir agus é ag cruinnuighadh giotaí beaga adhmad fa choinne carr a dheánamh. Chuir sé ceist ar mhac a’ ríogh goidé bhí sé a dh’iarraidh. Dubhairt mac a’ ríogh go raibh sé ag iarraidh fastóidh. “Fan,” arsa’n fear, “go ndeánaidh mise carr agus annsin dheánfaidh mé tú a fastódh”
    “ní thiocfadh liomsa fanacht an fad sin,” arsa mac a ríogh
    “Ní bhéidh mé bomaite,” arsa’n saor-adhmaid. Sheasuigh mac a’ríogh agus fá chionn cupla bomaite bhí an carr deánta ag an tsaor-adhmaid a ba deise a chonnaic mac a’ ríogh ariamh. Annsin chuir sé ceist ar mhac a’ ríogh goidé an tuarastal a bhí sé a dh’iarraidh. Dubhairt an stócach gur fiche punt agus culaith éadaigh fa chionn bliadhna agus lae.
    “Ní thabhairfidh mise sin duit,” arsa ‘n fear, “ach bheirfidh mé deich bpunta duit agus posta – tú bheith ar an tsaor-adhmaid is fearr ar an domhan.” Dubhairt an stócach go ndeánfadh sin gnoithe agus chuaidh sé leis an tsaor-adhmaid
    Ní theachaidh an dara fear i bhfad gur casadh fear ar agus é ina rith ag tarraingt
    AT0653: The Four Skillful Brothers