School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Muire ag fás uirthí. Thóg sé isteach í fhad leis an talamh tirim, d’fhosgail sé í agus nuair a bhí sé foscailte aige chuir sé iongantas air nuair a chonnaic sé caidé bhí scríobhtha ar an buideal. D’innis sé an sgéul do shagart na paróiste agus d’orduigh seisean an corp a chur i nDún Pádraig agus cuireadh annsin é.
    Eanáir 1936
  2. Scéal

Bhí fear i bfad o shoin, agus bhí sé comh beag agus nar tugadh aon ainm aur ach an Diorfach. Bhí sé pósta, ach ní rabh teaglach ar bíth aige.

Nora bean Uí Dhuirnín Cró Bheithe, An Clochan Liath, Tírchonaill a d’innis an scéal seo.
    Scéal
    Bhí fear i bfad o shoin, agus bhí sé comh beag agus nar tugadh aon ainm air ach an Diorfach. Bhí sé pósta, ach ní rabh teaglach ar bíth aige. Bhí sé ag imtheacht ‘un Aifrinn aon Domhnach amháin. Lean an bhean é agus scairt sí leis iarraidh ar an tSagart guidh an phobail a air le h-oighre mic no ingine a chur chuco.
    Trí ráithe o’n oidhche sin bhí cúpla mac aicí. Bhí capall aca agus bhí dhá shearrach ag an chapall; bhí cú aca agus bhí dhá choileán ag an choin. Bhí peata seabhaic aca, agus rug sé dhá uibhe agus thainig dhá sheabhac as an dá uibh. Thóg siad an t-iomlán, agus do réir mar bhí na gasraí ag éirghe mór chuir achan fhear aca marc ar choileán de cuid na con, ar shearrach de chuid a chapaill, agus ar éan de chuid a tseabhaic.
    Nuair a thainig siad i meaduigheacht, dubhairt Donn, no bá Dubh agus Donn a tugadh ortha, ar an adhbhar go
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers