School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    ar bith do dá gcuireadh sé ar shiubhail an leomhan Chuir sé ar shiubhail an leomhan agus thainig sé arais le mála na n-éanach.
    Tugadh mála óir, agus mála airgid do. Chuaidh sé 'na bhaile go Gleann Domhain chuig na mháthair agus chomhnuigh siad go seascair ariamh 'na dhiaidh sin.
    Nodlaig 1935
  2. Tomas Ó Dubhthaigh, Áird Mhín, Clochán Liath Tírchonaill a d'innis an scéal seo. Eisean a d'innis fosta an scéal atá teacht indiaidh a scéil seo mar tá - "Cailleadh Scian go mBuaidh" Níl a fhios agam cé aige a chualaidh sé na scéalta seo.
    Scian go mBuaidh
    Lá da raibh na Fiana ag seilg ar Shliabh na mBan Fionn amharcaidh Goll Mac Móirne agus tcídh sé aniar chuca ón fhairrge fear mór agus é gléasta fa n-a chuid airm agus éididh. Nír bhfada go dtainic sé fhad leo agus níor aithin fear ar bith san chuideachta é
    "C'ainm, no cé chloinn thú?" arsa Fionn
    "Tá," ar seisean, as Críoch Lochlann a thainig