School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (no title) (continued)

Bhí bean agus gasúr ann aon uair amháin. Nuair a bhí an gasúr beag fuair a athair bás.

(continued from previous page)
    “maith go leor,” arsa ‘n gasúr, “déanfaidh sé sin.” Thainic lá ar na bhárach agus ma’s fada an lá tig an oidhche. I dtráthaibh an seacht a chlog ghléas an gasúr é fhéin agus níor stad sé go raibh sé i dteach na dtaidhbhsí. Bhí go maith agus ní raibh go holc go dtainic an mheadhon-oidhche. Bhí teine bhréagh thíos agus an gasúr ina shuidhe go sócamhlach cois na teineadh go díreach nuair a buaileadh an doras. “Isteach libh!” arsa ‘n gasúr.foscladh an doras agus thainic daréag fear isteach agus comhnair leo. D’fhág siad an chomhnair ina luighe I lár an toighe agus d’fhoscail siad í. Léim fear mór dubh amach agus suidhe ag taobh an ghasúir. Sul ar mhothuigh an gasúr bhuail an fear mór dubh dorn air. “Ma gnídh tú sin arais,” arsa ‘n gasúr, “beidh daor ort.” Bhuail an fear an dara dorn. Fuair an gasúr greim air agus sháith sé a chloigeann siar faoi’n teineadh. Thoisigh an screadach agus na búithrigh ag an fhear a bhí faoi’n teinidh ach ní leigfeadh an gasúr do bogadh go dtí go raibh sé rósta. Nuair a fuair an fear ina shuidhe thug sé léim isteach ins an chomhnair agus amach ar an doras leo. Thárluigh an rud céadna an dara hoidhche agus an treas oidhche. Ar maidin an treas lae chuaidh an gasúr chuig n-a mhaighistear agus d’iarr an t-ór air. Thug an maighistear mála óir do agus bhí sé fhéin agus a mháthair saidhbhear ar feadh a saoghail.
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Brighid Ní Dochartaigh