Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    déanta, chuirfidhe isteach i g’criathar é - Sin rud ata deanta cosamhail lé ridéal, ach gó bé iad fhéin a dheanamh é. Chuirfidhe cnoiceann caorach a bheadh feoidhte ar a bhun agus phollfaidh é lé méanaí, annsin chuirfidhe giota beag adhmaidh thart ar na taobheann aí.
    Chuirfidhe isteach annsin an mhín, nuair a bheadh sí déanta agus chraithfidhe súas an chriath ar, agus thuitfeadh an mhín trid, ach dfaneocadh an cháid ar a bhun. Bhéarfaidh an cháidh dé na céarca agus dheanfaidh aran de’n mhín no corr-uair brachan. Dheanfaidh an mhín ar na cnuic i n’gan-fios. Tá ait ar an chnuc so-gainne a rabhfar ag deanamh agus fuair an ait a ainm uaidh. “Polann na Brona” a bheirtear air. Ach nuair a bheadh a mhín déanta se an doigh a n’deanfaidh an t’aran.
    Cuirfidhe an mhín isteach i scála agus chaithfidhe stéall uisge ann, annsin mheasceóchaidh suas lé spanóig e, gó gcrúaidheochaidh é. Nuair a bheadh an oiread sin deanta chraithfidh gráinín míne ar chlár, nó corr-uair ar an tábla agus thionnteochaidh amach an coirtín. Annsin léitheadeochaidh amach é gó dtí nach mbeadh sé bordaí leath-orlach ar doimhne. Na dhiaidh sin chuirfidhe iarann an aráin
    1. products
    Anna Ní Duibheannaigh