Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

chreachú la thar na bhárach.
    Ar maidín ní thiocadh le fear aca a ghunna a thógbhail agus chuaidh siad i gcabhair acheile le ceann amháin a thógbhail ach sin a rabh aca ar a shon.
    Chuaidh an cailin fhad le na gunnai agus thóg sí acan cheann aca indiaidh a chéile. D'aitheann siadsan annsain go rabh rud eighin teacht cearr agus chuir siad ceist ar an chailín caide b'feárr diobh a dhéanamh.
    D'iarr sise orro dul agus maitheamhnas a iarraidh ar Chonall. Ar a mbealach thainig sgaifte coimchigheach ag cur troda orra ach thainig Conall amach agus sgab siad ar an bhumaite. D'iarr siad maitheamhnas ar Chonaill agus indhiaidh sin a fhághail chuaidh siad uilig isteach 'sa' mhainistear leis agus rinneath mánaigh dóbtha.

ó Proinnseas Ua Braonáin a fuair ó na athair mór é.

Seo an cloigeann a thogtaoi ag déanamh an turais, agus i nabrastaoi.