School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann aon uair amháin agus pósadh é.

(continued from previous page)
    a bhí an caora dubh a déanamh. Tháinig sí abhaile agus d’inis sí an scéal le a máthair Bhí caora dubh ag an fhear agus súil an bhean gur bhí an caora sin a bhí ag tabhairt an bhia do an chailin agus mharbhuigh said an chaora a ba i an chaora a raibh mháthair an chailín.
    Bhí damhsa le bheith in áit eiginteacht agus chuaigh said uilig sachas an chailín seo ní leagfeadh siad í. Bhí sí ina suidhe cois an teinsdh agus í ag caoineadh nuair a tháinig bean i gcoiste chuig an dorais. Tháinig sí isteach agus d’fiafraigh sí don cailín cad í a bhí cearr lei. D'innis an chailin an scéal dí. Gléas an bhean an chailín agus cuir sí i gcoiste í chuig an damhsa í agus dúirt sí leí nuair a thíocfaidh an dó dhéag a chlog theacht abhaile. D'imigh sí leí . Nuair a chuiagh sí isteach ní raibh a aithne ag duine air bith uirthi. San deireadh tháinig a dó déag agus rith an chailín go dtí an doras agus ciallsí ceann óna bróg. Fuair Prionsa é agus bhí sé ag dul thart go bfeicfeadh sé cé ar leis an bróg. San deireadh tháinig sé fadh leis an teach seo agus cuir an chailín uirthi an bróg agus bhí sí foirsrineach uirthi. Pósadh í féin agus an fear agus bhí saol breá uirthi ó sin amach.