School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin agus goid sé muc ó'n sagart.

Bhí fear ann aon uair amháin agus goid sé muc ó'n sagart. Chuaidh sé ar fhoistín chuig an sagart ceadhna agus d'innis do gur ghoid sé muc. O! arsan sagart caithfidh tú é a thabhairt ar ais do'n fhear ar ghoid tú uaidh é. Bhurfidh mé duit í a shagart ma nglacann tú í. O arsan sagart ní ghlacaidh mise í. Bhal bhí ag dul a thabahirt do'n fhear ar ghoid mé uait í ach ní ghlacfadh sé í. Bhal má's fíór sin arsan sagart thg leat fhéin í a choinnilt.
    Tháinig an fear amach annsin agus bhí an-lúthgháir air. Mharbhuigh sé an mhuc. Tamall in a dhiaidh sin fuair an sagart amach garab í a mhuc fhéin a ghoid sé ag tú ? sé an fear chun a dligheadh. D'fhostóidh an fear dlightheoir agus d'innis sé dó mar a tharluigh. Bhal arsan dlightheoir níl dóigh ar bith le fághail reidhthigthe ach seo. Gearr an mhuc ina dhá leath cothrom agus tabhair ceann aca damh. Annsin thig leath a rádh nach bhfuil comh beag as unsa de'n mhuc agat as a tá agam. Nuair a chuaidh sé isteach na cúírte mhionnuigh sé nach rabh comh beag is unsa de'n mhuc aige ná bhí ag an dlightheoir sin thall. Bhal arsan ghiustais níl cuid ar bith ag an duine bhreagh sin. Mhionnuigh an dlightheoir go rabh sé sin fíor agus fuair
    Róise Ní Chíonaoith
    Meenybraddan, Co. Donegal