School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Na cnuic a bheith indeas dúinn. An madadh ag ithe féir, an madadh ag ól uisge. An cat in a shuidhe agus a chúl leis an teinidh. Na cearca ag piocad iad fhéin. Seidead anuas. An toit ag dul go direach suas ins an spear. Torman age as ar bith. Na caoirigh ag pilleadh ón cnoc go dtí an pháirc. Dath donn a bheith ar (bheith) an uisge. Nuair a thigeas na cearca fraoié ón cnoc. Fionnadh gabhair ar an spear. An suithce ag tuitim. An ghealach a bheith báidhthe. Na criogar ag léimnigh sin go bhfuil átrú ins an aimsir. Nuair a bhíos fainne ar an ghealach. Dath gorm ar an teinidh agus an teas raibh. An t-uisge a bheith iseal ‘san tobar.
    Nuair a bhios sioc ag teacht:-
    Nuair a bios dath dear gar an ghréin ag dul a luighe dithe. Na realtógaí ag léimnigh. Torman mór a ghluaisteán. Ceo bán ar na h-aibhne. Solas i dtuaisceart na spéire. Na geacha fiadhna ag dul go dtí na cnuic.
    Nuair a bhios gaoch ag teacht:-
    Na lachain ag deanamh an- torman agus ag éirighe ar eiteóg. An cath ag sgríbhadh. Nuair a bhios cuil ar na spéartaí.
    Aimsir mhaith:-
    Róise Ní Chíonaoith