School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Seaghan Bán. Bhí ganntanas món fríd an tir an t-am seo agus díol Seaghan an bó dheireannach le biad a fhagháil do a bhean gus agus a clann. Bhí maidín amháin uair a bhí an phighinn dheireannach caithce agus bhí Seaghan bocht trom-croidtheach ag smaointié ar an ocras a bhí ag teacht agus ar Mháire agus ar na páisdí. Ní thiochfadh lus fanacht san teach agus chuaidh sé suas go dtí an tulach agus thoisigh sé ag caoineadh. “Caidé a tá cearr leath a Séain Bháin” arsan glór coimhtigheach ag a thaobh”. Bhí Séan náirighe ar fad ach b’éigin do a a trioblóid a innsint amach. Nuair a d’amarc Séan suas chonnaic sé fear greannmhar ag a taobh. “Tá mé bean a’s mo chlann” arsa Séan ar an anás agus níl oiread as bó in mo bhoitheach le deor bainne a tabhairbh dobhtha”. “Car mhaith liom an leitheadh de buadhartha a theacht treasna ar mhac do athara no eisean a bhí in a cheann mhaith damhsa an lá a mhair sé. Gabh arais go dtí do bhoitheach a Shéain agus geobaidh tú bó ann. Tabhair aire maith dithe agus ní bheidh tú fhéin no do churam gan bainne fad as a tá sé ar igín agat”. Arsa fear beag agus shiubhal leis. D’éirigh Séan agus iongantas an domhain agus síos leis go dtí an toighe agus isteach san boitheach agus caide a tcí sé ar an bhó a ba deise dar chaith sé a dha shúil ariamh air