School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

cuid acu saidhbhir in Aimeiriceá, tá siad ina ndochtiúrí agus ina ndligheadhóirí.
    Bhí cuid acu an-láidir, agus bhíodh duine de'n chlann ina cheannaire ar an gcuid eile. Dhéanadh an duine seo réidhteach nuair bhíodh dlighe nó rud ar bith ar siubhal faoi thalamh. Bhídis ag déanamh poitín agus ag smugláil agus bhíodh siad go minic ag troid le Gárdaí an Chósta cineál póitíní a bhí ann an t-am sin. D'fhulaing siad cuid mhór an t-am sin mar bhí biadh gann agus bhíodh orra dhul leis an iasc go Baile an Chaisil agus Béal an Mhuirthid agus bhíodh orra min agus rudaí dho'n tsórt sin iomchur abhaile mar ní raibh aon siopa níos goire dóbhtha ná an dá bhaile sin.
    Pádraig Ó Deaganaigh