Scoil: Tón Ruadh (uimhir rolla 12809)

Tonroe, Co. Mayo
Máirtín Ó Giobaláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lá agus oidhche. Do leag sé tíghthí agus crainn agus marbhuigh sé a lán beithidheach. Na caoirigh a bhí amuigh, marbhuigheadh íad leis an storm agus gach rud eile a bhí amuigh fuaradh marbh íad nuair bhí an storm thart. Is iomdha sin páiste a fuair bás leis an ocras agus an bhfuacht. Nuair a leag an storm na tíghthe in a raibh síad in a gcómhnaidhe fágadh na páiste amuigh sa bhfuacht gan rud ar bith le n-ithe agus as sin fuaradar bás. ’San gcaoi sin rinne an storm sin a lán dochair.
    Deireann mo shean mháthair gur thárla storm eile nach raibh cómh mór leis an dá storm roimhe. Adeir sí go ndearna sé a lá dochair freisin. Do bhí an talamh bán le sneachta agus é in a carnaibh móra leis an ngaoth i lár na mbóthar. Do sheas an sneachta sin timcheall seachtmhaine nó mar sin. Ná caoirigh a bhí amuigh cailleadh íad sa sneachta agus gach cineál eile beithidheach a bhí amuigh cailleadh íad sin freisin. Nior cailleadh fear, bean nó páiste sa storm sin.
    Is minic a chuala mé mo sean-mháthair ag trácht fá’n oidhche ar thuit
    Máire Ní Searraigh