Scoil: Tón Ruadh (uimhir rolla 12809)

An Tóin Rua, Co. Mhaigh Eo
Máirtín Ó Giobaláin

Ar an leathanach seo

1. ’Sé Baile an t Seadaire an Bailefearann in a bhfuil mé i mo chómhnaidhe. Tá sé suidhte ar an taobh theas de’n sgoil.
    Luigheann sé leath bhealaigh idir dhá bhóthar mhóra. Tá bóthar ag rith ó Bhealach a’ Doirín go dtí Baile Chathail ar an taobh theas de agus tá bóthar ag rith ó Bhaile Chathail go dtí Baile an Bhóta ar an taobh thuaidh de.
    Tá talamh maith i n-áiteachaibh ach tá áiteacha eile go bhfuil an talamh bog ríascach agus portamhail. Tá timcheall deich dtíghthe ann ar fad.
    Adeirtear go bhfuair sí a ainm Baile an t Seadaire ó fhear gaisgeamhail láidir a bhí ann fadó. An seadaire a bhí mar ainm air agus adeireann na daoiní gur cuireadh Baile an t Seadaire ar an mbailefearann mar gheall ar sin.
    Dubhairt sean duine san gceanntar go mbíodh na fir bailighthe suas i dteach agus go mbíodh síad ag imirt cártai ar airgead agus ag troid ar son airgid. Ar an ádhbhar sin de réir cainnte daoiní eile cuireadh Baile an t Seadaire air mar do réir cuid de na daoinibh is
    Baile an tSeadaire, Co. Mhaigh Eo