School: Gort an tSiúrdáin (roll number 14534)

Gortjordan, Co. Mayo
Seán Ó Módhráin

1. (continued from previous page)
    bhí sí in oileán mór fadó. Bhí an talamh timcheall báidhte leis an méad uisce a bhí ann. Tar éis tamaill do rinne na daoine canáil fada agus thóg an canáil sin an t-uisce go léir leis. Do bhí na daoine an bocht an uair sin agus bhí siad ag obair ins an canál ar sé píghne an lá. Do bhíodh siad ag déanamh togha oibre. Bhíg ach duine ag iarraidh a bheadh níos feárr ná an duine eile. Ní fhéadfhadh siad cur in a gcoinnne an méad airgead a bhí siad ag fághail mar ní raibh aon caoi eile aca chun a mbeatha a saothrúghadh.
    Nuair a bhí siad ag déanamh an canáil caithfeadh siad carraí móra a dhéanamh chun an uisce a stopadh. Nuair a bheadh cúpla míle déanta aca do thagfad na daoine le
    Bríghid Ní Phroindargás
    Illanmore, Co. Mayo